Malgosia

Malgosia

Szef Kuchni
[Przepisów: 95]

Zupa z agrestu, truskawek i porzeczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Zupę owocową z agrestu, truskawek i porzeczek jada się na zimno lub na gorąco.

Zupa z agrestu, truskawek i porzeczek

Składniki:

Zupa z agrestu, truskawek i porzeczek

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z agrestu, truskawek i porzeczek
Owoce myjemy i kroimy, jeśli to możliwe pozostawiamy na nich skórkę, po czym posypujemy niewielką ilośćią cukru i odstawiamy. Kiedy puszczą sok, zalewamy je wodą i gotujemy, lecz tylko do chwili, kiedy najtwardszy owoc będzie półmiękki. Do zagęszczenia przygotowujemy zmieszane żółtko ze śmietaną ubitą z cukrem i łyżeczką mąki. Wywar owocowy wraz z mieszanką śmietanową – ciągle mieszając – doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia. Na koniec dodajemy pianę z białka i ostrożnie mieszamy. Wedlug upodobania można dodać do zupy goździki, cynamon lub utartą skórkę z cytryny.

Tagi:

jajko jajka