Sposób przygotowania:
Zupa z Botwinki
Skrzydełka dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. (Ja gotuję w garnku 2 litrowym). Jak woda zacznie się gotować należy odszumować, zmiejszyć gaz i niech się jeszcze chwilę samo gotuje. W tym czasie obieramy warzywa: marchew, seler, por - kroimy w niezbyt dużą kostkę, dodajemy do mięsa. Zupę należy posolić, dodać ok 4 ziaren pieprzu i 1 ziele angielskie. Wywar się nam gotuje a my szykujemy kolejne warzywa. Botwinkę należy BARDZO dokładnie umyć zwłaszcza liście (nie chcemy by w zupie pływały jakieś robaczki) buraczki obieramy, Liście i łodyżki siekamy na drobne kawałki, buraczki kroimy w średnią kostkę. Ziemniaki obieramy (jak młode to skrobiemy) i też kroimy na średnią kostkę. Jak mięsko jest już miękkie wyjmujemy z garnka. Do zupy dodajemy botwinkę, ziemniaki, łyżkę octu oraz łyżeczkę cukru. Zupę doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu aż warzywa nie zmiękną. Zupa nie może gotować się na dużym ogniu bo straci kolor. Podawać z łyżką śmietany.