Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa z buraczkami, pekinką i cieciorką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Lekka, smaczna zupa z gotowanymi buraczkami ćwikłowymi, posiekaną kapustą pekińską i konserwową cieciorką...

Zupa z buraczkami, pekinką i cieciorką

Składniki:

Zupa z buraczkami, pekinką i cieciorką

 

  • 2 buraczki ćwikłowe
  • ok. 10 cm kawałek pora
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • olej do smażenia
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • 3 ziemniaki
  • 10 dkg kapusty pekińskiej
  • 1 puszka cieciorki konserwowej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z buraczkami, pekinką i cieciorką

Etap 1

Zupa z buraczkami, pekinką i cieciorką
Ugotowane obrane i pokrojone buraczki ćwikłowe.

Buraczki ugotować w wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w dużą kostkę.

Etap 2

Zupa z buraczkami, pekinką i cieciorką
Oczyszczone i rozdrobnione warzywa podsmażone na oleju.

Marchewki, seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Przygotowane warzywa podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju.

Etap 3

Zupa z buraczkami, pekinką i cieciorką
Podsmażone warzywa zalane bulionem drobiowym.

Do warzyw wlać bulion, zagotować.

Etap 4

Zupa z buraczkami, pekinką i cieciorką
Obrane i pokrojone ziemniaki i poszatkowana kapusta.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować (użyłam zgrubiałej części).

Etap 5

Zupa z buraczkami, pekinką i cieciorką

Ziemniaki i kapustę dodać do wywaru. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Etap 6

Zupa z buraczkami, pekinką i cieciorką

Do zupy dodać buraczki i odsączoną cieciorkę, ponownie doprowadzić zupę do wrzenia.

Etap 7

Zupa z buraczkami, pekinką i cieciorką

Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.