Sposób przygotowania:
zupa z buraczków na żołądkach
Dokładnie oczyścić żołądki, wypłukać, pokroić na trzy części, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez pół godziny. Następnie dorzucić obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę buraczki i oczyszczoną pokrojoną na 3 części fasolkę szparagową. Po 15 minutach dodać marchewkę, seler i pietruszkę, również pokrojone w drobną kostkę, gotować do miękkości warzyw, dorzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować ok 15 minut, aż będą miękkie. Kiedy warzywa są już ugotowane dodajemy do nich fasolkę w puszce, wcześniej przelewamy ją zimną wodą i odsączamy.Całość doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. W miseczce rozrabiamy pół szklanki śmietany, łyżkę mąki, zimną wodę, dodajemy do tego gorącą zupę i mieszamy, następnie wlewamy do garnka ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy zupę cukrem, smakujemy wedle upodobań i octem. Smacznego.