alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Zupa z czerwoną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa z czerwoną soczewicą

Zupa z czerwoną soczewicą

Składniki:

Zupa z czerwoną soczewicą

 

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki curry mielonego
  • 250 ml bulionu
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 szklanki rozdrobnionego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwoną soczewicą
Soczewicę namoczyć. Obrać cebulę, drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Łodygi selera oczyścić i drobno pokroić. Na rozgrzaną oliwę wsypać selera, cebulę i czosnek. Lekko podsmażyć. Wymieszać z imbirem. Wlać bulion i mleczko kokosowe, curry i odsączoną soczewicę. Gotować 40 minut. Co jakiś czas mieszać. Wymieszać ze szpinakiem. Gotować 5 minut. Posolić. Od razu podawać.