anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Klasyczne naleśniki z serem w trochę innej wersji, bo do ciasta dodałam wiórki kokosowe. Sos ze świeżych truskawek sprawia, że naleśniki smakują wyjątkowo.

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

Składniki:

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

 

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • mąka tortowa – 1,5 szk.
  • mleko – 1 szk.
  • woda - 3/4 szk.
  • jajko – 1 szt.
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • szczypta soli

 

  • FARSZ DO NALEŚNIKÓW:
  • ser biały – 300 g
  • waniliowy ser homogenizowany – 500 g
  • domowy cukier waniliowy – 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

ETAP 1:

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym
Gotowe ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny.

CIASTO NALEŚNIKOWE: jajko, mleko i wodę umieścić w misce i ubić trzepaczką lub zmiksować mikserem. Dodać mąkę, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii, wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować.

Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na około pół godziny. Jeśli będzie zbyt gęste, to należy dolać nieco mleka lub wody.

ETAP 2:

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym
Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.

FARSZ DO NALEŚNIKÓW: ser rozgnieść widelcem, wymieszać z serkiem waniliowym, cukrem i zmiksować.

SOS TRUSKAWKOWY: opłukać, osuszyć i usunąć szypułki truskawek. Owoce przełożyć do misy rozdrabniacza, dodać cukier i używając trybu pulsacyjnego je rozdrobnić. Rozdrobnione truskawki wymieszać z jogurtem i śmietaną.

Na rozgrzaną patelnię spryskaną odrobiną oleju wlać porcję ciasta naleśnikowego, smażyć przez chwilę.

ETAP 3:

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym
Naleśniki smażyć do lekkiego zrumienienia.

Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia cienkie naleśniki. Smarować je serowym farszem i zwijać w rulony. Naleśniki podawać polane sosem truskawkowym.