Zupa z dyni z norweskim dorszem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis norweskiego kucharza Geira Skeie, który prowadzi i prowadzi autorską restaurację Brygga 11 w Sandefjord

Zupa z dyni z norweskim dorszem

Składniki:

Zupa z dyni z norweskim dorszem

 

  • 300g fileta z norweskiego dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 500g dyni
  • 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany
  • 500 ml bulionu rybnego
  • połówka cytryny
  • Sól I pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa z dyni z norweskim dorszem
Filet z dorsza oprószyć solą i pieprzem. Posiekać czosnek. Wraz z oliwą rozprowadzić na wierzchu fileta. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni. Rybę piec, aż włókna mięsa wyraźnie się od siebie oddzielą. Upieczoną rybę wyjąć i podzielić na włókna - płatki. Udekorować nimi zupę. Zupa: Dynię zagotować w bulionie rybnym. Zmiksować razem ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.