Malgosia

Malgosia

Szef Kuchni
[Przepisów: 95]

Zupa z gruszek i jabłek z winogronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Owoce myjemy i kroimy, jeśli to możliwe pozostawiamy na nich skórkę, po czym posypujemy niewielką ilośćią cukru i odstawiamy.

Zupa z gruszek i jabłek z winogronem

Składniki:

Zupa z gruszek i jabłek z winogronem

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z gruszek i jabłek z winogronem
Kiedy puszczą sok, zalewamy je wodą i gotujemy, lecz tylko do chwili, kiedy najtwardszy owoc będzie półmiękki. Do zagęszczenia przygotowujemy zmieszane żółtko ze śmietaną ubitą z cukrem i łyżeczką mąki. Wywar owocowy wraz z mieszanką śmietanową – ciągle mieszając – doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia. Na koniec dodajemy pianę z białka, garść surowych winogron i ostrożnie mieszamy. Wedlug upodobania można dodać do zupy goździki, cynamon lub utartą skórkę z cytryny. Jest też wyłącznie kwestią gustu, czy jada się zupę owocową na zimno, czy na gorąco.