Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Zupa z grzankami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Łatwa, smaczna i delikatna w smaku. Polecam!!!

Zupa z grzankami

Składniki:

Zupa z grzankami

 

  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 1,2 l. bulionu warzywnego
  • 15 dag. żółtego sera
  • 20 dag. serka topionego śmietankowego
  • 25 dag. śmietanki kremówki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 6 kromek ciemnego chleba

Sposób przygotowania:

Zupa z grzankami
Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Podduś na łyżeczce masła, oprósz mąką. Zasmaż nie rumieniąc. Następnie ciągle mieszając, małymi porcjami dolewaj bulion. Zagotuj.
Żółty ser zetrzyj, a topiony pokrój w kosteczkę. Oba włóż do bulionu, wlej śmietankę. Mieszaj dopóki sery się nie roztopią. Zupę przypraw do smaku, zdejmij z ognia.
Chleb pokrój w kosteczkę, obsmaż na pozostałym maśle. Natkę i szczypiorek opłucz i drobno posiekaj. Zupę tuż przed podaniem posyp grzankami oraz zieleniną.

Tagi:

sery chleb ser