pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Zupa serowa z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pożywna i rozgrzewająca zupa,idealnie nadająca się na chłodniejsze.Jest bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu.

Zupa serowa z grzankami

Składniki:

Zupa serowa z grzankami

 

  • 1 litr bulionu
  • 20 dkg sera żółtego startego ( np ementaler)
  • 3-4 trójkąty sera topionego
  • 3/4 szkl mleka
  • 2 żółtka
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • grzanki ( małe)

Sposób przygotowania:

Zupa serowa z grzankami
Mleko i starty ser mieszamy dokładnie razem. Bulion doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego serki topione,mieszamy co jakiś czas aż się rozpuszczą. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.Następnie podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Tak przygotowany boczek i cebulę dodajemy do zupy. Ser wymieszany z mlekiem dodajemy do wolno gotującej się zupy.Gotujemy na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas.Gdy ser się już rozpuści i zupa ma jednolitą konsystencję zdejmujemy ją z ognia i wówczas dodajemy żółtka ( mieszamy trzepaczką).Przed podaniem posypujemy grzankami. Smacznego 

Tagi:

sery ser