Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zupa serowa ze szczypiorkiem i grzankami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa serowa często jest podawana na weselach i innych uroczystościach. Ja zwykle jadłam ją w wersji z mięsnymi kuleczkami, ale sama zdecydowałam się podać ją inaczej - ze szczypiorkiem i grzankami.

Zupa serowa ze szczypiorkiem i grzankami

Składniki:

Zupa serowa ze szczypiorkiem i grzankami

 

Sposób przygotowania:

Zupa serowa ze szczypiorkiem i grzankami

ETAP 1:

Zupa serowa ze szczypiorkiem i grzankami
Bulion przecedzamy przez sito. Dodajemy serki topione.

Gotujemy bulion. Mięso opłukujemy, umieszczamy w garnku, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, usuwamy szumowiny.

Włoszczyznę myjemy, marchewki i pietruszkę z włoszczyzny obieramy. Do wody z mięsem dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 90 minut.

Ugotowamy bulion przecedzamy przez sito. Marchewki z bulionu kroimy w kostkę. Do bulionu wrzucamy marchewkę, dodajemy serki topione, zagotowujemy, mieszając, aby serki dobrze się rozpuściły. Zmniejszamy ogień .

ETAP 2:

Zupa serowa ze szczypiorkiem i grzankami
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną ostrą i słodką

Zupę przyprawiamy słodką i ostrą papryką, pieprzem i solą. Gotujemy ok. 20 minut.

ETAP 3:

Zupa serowa ze szczypiorkiem i grzankami
W międzyczasie przygotowujemy grzanki, np. z chleba tostowego pełnoziarnistego

W międzyczasie robimy grzanki. Chleb kroimy w kostkę, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy czosnkiem granulowanym i skrapiamy oliwą. Grzanki pieczemy w 200 st. C przez 10 minut.

ETAP 4:

Zupa serowa ze szczypiorkiem i grzankami
Do zupy dodajemy posiekany szczypiorek, który nada jej ostrości

Szczypiorek myjemy, osuszamy, siekamy, dodajemy do zupy, mieszamy.

Zupę wlewamy na talerze, bezpośrednio przed podaniem posypujemy grzankami.