Sposób przygotowania:
Zupa serowa ze szczypiorkiem i grzankamiETAP 1:
Gotujemy bulion. Mięso opłukujemy, umieszczamy w garnku, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, usuwamy szumowiny.
Włoszczyznę myjemy, marchewki i pietruszkę z włoszczyzny obieramy. Do wody z mięsem dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 90 minut.
Ugotowamy bulion przecedzamy przez sito. Marchewki z bulionu kroimy w kostkę. Do bulionu wrzucamy marchewkę, dodajemy serki topione, zagotowujemy, mieszając, aby serki dobrze się rozpuściły. Zmniejszamy ogień .
ETAP 2:
Zupę przyprawiamy słodką i ostrą papryką, pieprzem i solą. Gotujemy ok. 20 minut.
ETAP 3:
W międzyczasie robimy grzanki. Chleb kroimy w kostkę, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy czosnkiem granulowanym i skrapiamy oliwą. Grzanki pieczemy w 200 st. C przez 10 minut.
ETAP 4:
Szczypiorek myjemy, osuszamy, siekamy, dodajemy do zupy, mieszamy.
Zupę wlewamy na talerze, bezpośrednio przed podaniem posypujemy grzankami.
SylaUla