Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Zupa z grzybów suszonych z łazankami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa z suszonych grzybków jest o wiele lepsza niż ze świeżych

Zupa z grzybów suszonych z łazankami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z grzybów suszonych z łazankami

 

  • 5 dag grzyby suszone,
  • 1 l bulion warzywny,
  • 1/2 szklanki śmietanka,
  • 1 łyżka mąka,
  • 1 łyżka koperek siekany,
  • do smaku Sól,
  • 20 dag makaron łazanki

 

Sposób przygotowania:

Zupa z grzybów suszonych z łazankami
Grzyby namoczyć na 2 godziny, następnie ugotować. Bulion wlać do garnka, dodać wywar z grzybów i drobno posiekane ugotowane grzyby. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać do zupy, zagotować. Śmietanę rozmieszać, połączyć z zupą, przyprawić do smaku solą. Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Łazanki rozłożyć na talerze, zalać zupą, posypać koperkiem.
Zupa z grzybów suszonych z łazankami
Etap 1
Zupa z grzybów suszonych z łazankami
Etap 2

Tagi:

makaron grzyby