marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Zupa z jajkami i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia zupy kukurydziano-jajecznej

Zupa z jajkami i kukurydzą

Składniki:

Zupa z jajkami i kukurydzą

 

  • 1 puszka kukurydzy (25 dkg)
  • 1 l wywaru z kości lub bulionu (może być z kostki)
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli selerowej
  • sól
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka sake (wódki ryżowej) lub czystej wódki
  • 2 dkg mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • 2 jajka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa z jajkami i kukurydzą
Rosół ugotować z kości bądź z kostki, dodać plasterek imbiru i gotować jeszcze przez około 10 minut na wolnym ogniu. Kukurydzę osaczyć z zalewy, wsypać do zupy, gotować do zagotowania. W tym czasie sól selerową wraz z białym pieprzem oraz niewielką ilością soli kuchennej wymieszać z wódką, dodać mąkę z odrobiną zimnej wody. Zaprawić zupę i gotować ją na wolnym ogniu jeszcze przez 1 minutę, aż zupa zacznie robić się gęsta. Następnie zestawić z ognia i wlać roztrzepane jajka, intensywnie mieszając. Przed podaniem oprószyć drobno posiekaną natką pietruszki. Zupa powinna być pikantna ale to już zależy od gustu gotującego. Smacznego