zielonykoralik

zielonykoralik

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Zupa z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sierpień dużo świeżych warzyw. Tym razem zupa z kalarepki, prosto z ogrodu i ziemniaczkami, koperkiem i marchewką .

Zupa z kalarepką

Składniki:

Zupa z kalarepką

 

  • 1l wody
  • 2 kalarepki
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • koperek pokrojony
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • pierś z kurczaka
  • sól pieprz
  • 100ml śmietany 12%
  • 3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Zupa z kalarepką
Gotujemy wywar z piersi kurczaka, wody i przypraw. Na oliwie smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy ją do wywaru. Dorzucamy następnie pokrojoną w kostkę kalarepkę, ziemniaczki, startą marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i koperek. Roztrzepujemy śmietanę z mąką i zabielamy zupę.Smacznego.