Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Zupa z kalarepki.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna , zabielana zupa z kalarepki na miesie z kurczaka.

Zupa z kalarepki.

Składniki:

Zupa z kalarepki.

 

  • 3 duze kalarepki / ok 10 cm srednicy /
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • cebula
  • 5 srednich ziemniakow
  • 3 udka z kurczaka lub 6-7 skrzydelek
  • peczek koperku
  • peczek pietruszki
  • 3/4 szkl. smietany
  • 1 lyzka koncentratu pomidorowego
  • sol , pieprz , 2 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Zupa z kalarepki.
Mieso z kurczaka umyc , wlozyc z zielem angielskim do lekko osolonej ,wrzacej wody / ok 2 l / i gotowac ok 15 min. Warzywa umyc , obrac i pokroic w kostke / ziemniaki w troche wieksza /. Dodac warzywa do miesa i gotowac do miekkosci . Koperek i pietruszke posiekac. W miedzy czasie , jak mieso bedzie juz miekkie - wyjac i jesli ktos lubi - odzielic od kosci i chrzastek / moi domownicy wola udka w calosci /. Do gotujacych sie warzyw dodac koncentrat pomidorowy . Gotowac jeszcze pare minut , Pod koniec wrzucic posiekana pietruszke i koperek , zaprawic zupe smietana , doprawic do smaku sola i pieprzem i jeszcze raz zagotowac dodajac wyjete wczesniej mieso. Smacznego.