WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 737]

Zupa z kapusty na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dość specyficzna zupa z młodej białej kapusty. Gotowana na wędzonych kościach z dodatkiem suszonych grzybów, bez dodatku ziemniaków.

Zupa z kapusty na wędzonce

Składniki:

Zupa z kapusty na wędzonce

 

  • 1 biała kapusta
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 30 dag wędzonych kości
  • garść suszonych grzybów
  • 3 łyżki oleju
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z kapusty na wędzonce

Wywar

Zupa z kapusty na wędzonce
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce.

Kości przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumy i dodajemy starte na grubej tarce marchew i pietruszkę. Wrzucamy też namoczone wcześniej suszone grzyby.

Kapusta

Zupa z kapusty na wędzonce
Kapustę szatkujemy na dość spore kawałki.

Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy całą główkę. Wrzucamy do garnka

Cebula

Zupa z kapusty na wędzonce
Cebulkę podsmażamy na oleju na złoty kolor.

Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę podsmażamy na oleju, lekko soląc i dodajemy do garnka.

Gotowanie

Zupa z kapusty na wędzonce
Zupę gotujemy, uważając, by nie rozgotować kapusty.

Do zupy dodajemy też listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości.