WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 734]

Zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna, nieco zapomniana zupa szczawiowa, podawana z jajkiem i ziemniakami w całości. Smak dzieciństwa.

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa

Szczaw

Zupa szczawiowa
Listki szczawiu kroimy i podsmażamy na maśle.

Szczaw myjemy i osuszamy, kroimy dość drobnostkami. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy szczaw, lekko solimy i chwilę podsmażamy. Zalewamy wodą i gotujemy.

Mąka

Zupa szczawiowa
Mąkę przed dodaniem mieszamy z zimną wodą.

Mąkę mieszamy ze szklanką zimnej wody, aż nie będzie grudek i wlewamy do garnka.

Jajka

Zupa szczawiowa
Jajka ze śmietaną wlewamy do garnka i już nie gotujemy.

Jajka wbijamy do miski i wlewamy śmietankę. Dokładnie mieszamy, hartujemy gorącą zupą, wlewamy do garnka i wyłaczamy palnik.

Dodatki

Zupa szczawiowa
Zupę podajemy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami.

Zupę dkładnie razem mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami w całości.