WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Flaki na wywarze wołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Flaki w nieco innym wydaniu, bez dodatków, na czystym wołowym wywarze. Bardzo esencjonalne i aromatyczne.

Flaki na wywarze wołowym

Składniki:

Flaki na wywarze wołowym

 

  • 1 kg flaków
  • 0,5 kg kości wołowych
  • 30 dag szpondra
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Flaki na wywarze wołowym
Kości wołowe i szponder wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumy, dodajemy włoszczyznę, przypieczone na ogniu cebule, zielę i listek. Gotujemy na wolnym ogniu, pod koniec doprawiając solą i pieprzem. Przecedzamy.

Dokładnie oczyszczone i wymoczone flaki obgotowujemy najpierw raz, następnie gotujemy w wodzie jeszcze ok 1 godzinę. Odcedzamy i wrzucamy do bulionu.

Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości flaków, na koniec doprawiając odrobiną majeranku.