Sposób przygotowania:
Flaki na wywarze wołowym
Kości wołowe i szponder wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumy, dodajemy włoszczyznę, przypieczone na ogniu cebule, zielę i listek. Gotujemy na wolnym ogniu, pod koniec doprawiając solą i pieprzem. Przecedzamy.
Dokładnie oczyszczone i wymoczone flaki obgotowujemy najpierw raz, następnie gotujemy w wodzie jeszcze ok 1 godzinę. Odcedzamy i wrzucamy do bulionu.
Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości flaków, na koniec doprawiając odrobiną majeranku.
Dokładnie oczyszczone i wymoczone flaki obgotowujemy najpierw raz, następnie gotujemy w wodzie jeszcze ok 1 godzinę. Odcedzamy i wrzucamy do bulionu.
Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości flaków, na koniec doprawiając odrobiną majeranku.