Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa z kasza i brokułem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Robiłam ta zupkę wielokrotnie, jest to wzbogacona o brokuła odmiana krupniku

Zupa z kasza i brokułem

Składniki:

Zupa z kasza i brokułem

 

  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 większe marchewki,
  • duży korzeń pietruszki,
  • 1 duża cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • łodyga selera naciowego,
  • brokuł,
  • ok 1,5-1,7 litra rosołu drobiowego,
  • pieprz, sól, vegeta, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Zupa z kasza i brokułem
Warzywa obieramy i myjemy. Marchew kroimy w półplastry lub kostke, pietruszke w półplastry, cebulę w kostkę, seler siekamy w plastry, ziemniaki w kostkę, brokuły dzielimy na małe porcje, łodygę brokuła, kroimy w kostkę, a czosnek w drobną kosteczkę. Zagotowujemy bulion i wrzucamy marchew, pietruszkę, ziemniaki, dodajemy liść laurowy i przyprawiamy. Gotujemy ok 15 minut, po czym wrzucamy łodygę selera i kawałki brokułów, zagotowujemy, a po 5 minutach wrzucamy kaszę jeczmienną, gotujemy ok - 20 minut na malutkim ogniu, doprawiamy na koniec do smaku, a tuż przed zakonczeniem gotowania, wrzucamy czosnek, ew. natkę pietruszki lub kopru.