Sposób przygotowania:
Zupa z klopsikami 4
Obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, pokroić w półplasterki, dodać do marchewki. Marchewkę i por przełożyć do garnka, zalać bulionem i zagotować. Pokrojone w półplasterki pieczarki usmażyć na oleju. Do mięsa (można użyć zmielonej szynki lub łopatki) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pieprz i przyprawę w płynie, dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować niezbyt duże, okrągłe klopsiki. Wrzucać je do gotującej się zupy. Delikatnie wymieszać, gotować ok. 10 minut. Do zupy dodać usmażone pieczarki. Dodać też do niej koncentrat pomidorowy, ponownie doprowadzić do wrzenia. 1/2 szklanki zimnej wody dokładnie rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zagęścić tym zupę. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.