iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa z kukurydzą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i przypomina troszkę rosół choć dzięki dodatkowi curry i kukurydzy nabiera całkiem innego smaku.

Zupa z kukurydzą

Składniki:

Zupa z kukurydzą

 

  • 2 udka drobiowe
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora ( biała część )
  • 1 puszka kukurydzy
  • przyprawy
  • dodatkowo:
  • 2 woreczki brązowego ryżu

Sposób przygotowania:

Zupa z kukurydzą
Udka natrzeć solą, curry oraz pieprzem na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć je z dwóch stron, następnie przełożyć do garnka w którym będziemy gotować zupę. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w "zapałkę ", por pokroić w plasterki i obsmażyć na tłuszczu w którym smażyło się mięso, zalać wszystko litrem wody do garnka dodać 1 łyżeczkę jarzynki i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, przykryć i gotować do miękkości. Miękkie mięso wyjąć z garnka i obrać z kości następnie pokroić je w paseczki i ponownie dodać do zupy do garnka dodać też kukurydzę ja odcedziłam ja z zalewy i całość jeszcze chwilkę razem gotować na koniec doprawić do smaku.Ryż ugotować osobno w sporej ilości osolonej wody po odsączeniu z wody rozciąć woreczki i nałożyć ryz do talerzy zalać gorąca zupą i posypać po wierzchu zieloną pietruszką.