Sposób przygotowania:
Zupa z kukurydzą
Boczek pokroić w kostkę- dość grubą, wrzucić do garnka i podsmażyć na odrobinie
oliwy. Jak się zarumieni, to wyjąć go na talerzyk, a do garnka wrzucić umytą i
obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażyć i doprawić solą. Ziemniaki obrać,
umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i smażyć na niewielkim ogniu przez parę
minut.
Zalać wszystko gorącym bulionem. Dodać odsączoną kukurydzę i gotować pod
przykryciem ok 15 minut.
Odlać połowę zupy i rozdrobnić za pomocą blendera.
Dorzucić spowrotem do garnka, dolać mleko, dorzucić boczek i doprawić do smaku
solą i pieprzem. Zagotować.
Już w talerzu posypać umytą i o posiekaną
natką pietruszki i grubo mielonym kolorowym pieprzem.
oliwy. Jak się zarumieni, to wyjąć go na talerzyk, a do garnka wrzucić umytą i
obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażyć i doprawić solą. Ziemniaki obrać,
umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i smażyć na niewielkim ogniu przez parę
minut.
Zalać wszystko gorącym bulionem. Dodać odsączoną kukurydzę i gotować pod
przykryciem ok 15 minut.
Odlać połowę zupy i rozdrobnić za pomocą blendera.
Dorzucić spowrotem do garnka, dolać mleko, dorzucić boczek i doprawić do smaku
solą i pieprzem. Zagotować.
Już w talerzu posypać umytą i o posiekaną
natką pietruszki i grubo mielonym kolorowym pieprzem.