Zupa z kurczakiem i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Idealne uzupełnienie posiłku dla tych, którzy nie mają ochoty zaspokajać głodu wyłącznie sushi...

Zupa z kurczakiem i makaronem

Składniki:

Zupa z kurczakiem i makaronem

 

  • Na 4 porcje:
  • 150 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka sake
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 40 g makaronu celofanowego
  • 100 g strączków groszku cukrowego
  • 8 małych pomidorków koktajlowych
  • 800 ml dashi (bulion z wodorostów)
  • shichimi togarashi (pikantna mieszanka przyprawowa)
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa z kurczakiem i makaronem

1. Filety osuszyć i ukośnie pokroić na cienkie plasterki. W garnku zagotować wodę i posolić. Włożyć groszek, gotować przez 2 minuty i odcedzić. Przelać zimną wodą i osączyć.


2. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Dashi doprowadzić do wrzenia, włożyć kurczaka i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.


4. Makaron włożyć do cedzaka, osączyć i pociąć na mniejsze kawałki. Makaron, groszek i pomidorki dodać do bulionu, pozostawić na 5 minut, ale nie gotować. Do zupy dodać 1 łyżkę sosu sojowego, doprawić do smaku solą i shichimi togarashi.


WARIANT - ZUPA Z KREWETKAMI


Kurczaka zastąpić 4 surowymi krewetkami. Krewetki obrać z pancerzyków, lekko naciąć wzdłuż grzbietów i usunąć jelita. Krewetki umyć, osuszyć, zamarynować i gotować przez 2 minuty. Zupę przygotować jak w przepisie powyżej. Zamiast shichimi togarashidodać kilka pasków skórki z limonki.


1 porcja: 175 kcal


Przepis pochodzi z książki Sushi Marlisy Szwillus

Wydawnictwo: Hachette Livre