WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 843]

Zupa z kurczakiem i pastą curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orientalna zupa z pastą curry, marchewką, grzybami mun, mleczkiem kokosowym i mięsem z udka kurczaka. Bardzo oryginalny smak.

Zupa z kurczakiem i pastą curry

Składniki:

Zupa z kurczakiem i pastą curry

 

  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kawałki trawy cytrynowej
  • 150 g grzybów mun
  • 2 marchewki
  • 300 g udek bez kości
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z kurczakiem i pastą curry

Mięso

Zupa z kurczakiem i pastą curry
Mięso z udek kurczaka marynujemy w paście curry.

Mięso z udek kurczaka kroimy na kawałki i mieszamy z pastą curry, startym imbirem i czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania. Grzyby mun nalewamy ciepłą wodą do zmięknięcia.

Marchew

Zupa z kurczakiem i pastą curry
Marchewki obieramy i kroimy w długie słupki.

Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Przekładamy do garnka, dodajemy odsączone z wody grzyby mun i podsmażonego na oleju kokosowym kurczaka.

Gotowanie

Zupa z kurczakiem i pastą curry
Do zupy wykorzystujemy bulion warzywny.

Wszystkie składniki zalewamy bulionem, wrzucamy trawę cytrynową i gotujemy. Następnie wlewamy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku.