haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Zapiekanka pasterska czyli Shepherd's Pie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten placek z mielonej jagnięciny zapiekanej pod pysznym puree ziemniaczanym z parmezanem skradł moje serce od pierwszego kęsa! Tradycyjne danie kuchni angielskiej.

Zapiekanka pasterska czyli Shepherd's Pie Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Zapiekanka pasterska czyli Shepherd's Pie

Warstwa mięsna

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka posiekanej cebuli (ok.2 duże cebule)
  • 500 g mięsa mielonego z jagnięciny
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire (ewentualnie można zastąpić sojowym ciemnym)
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki maki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka groszku z marchewką (mrożony lub ze słoika)

Warstwa ziemniaczana

  • 1 kg ziemniaków
  • 8 łyżek masła niesolonego (można mniej, np 6 łyżek)
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki startego sera typu parmezan

Sposób przygotowania:

Zapiekanka pasterska czyli Shepherd's Pie
1. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj mielone i smaż, mieszając aż mięso zmieni kolor. W międzyczasie dodaj pietruszkę, rozmaryn, tymianek, lubczyk, sól i pieprz.

2. Dodaj Worcestershire sos oraz czosnek i smaż kolejną minutę. Teraz posyp całość mąką i dodaj koncentrat i mieszaj aby z maki nie powstały grudki.

3. Dodaj bulion, groszek z marchewką, zagotuj i podduś 5 minut na małym ogniu. Odstaw na bok.

4. Ziemniaki ugotuj i odcedź. Dodaj do nich masło, kremówkę, czosnek sól i pieprz. Rozgnieć na gładkie puree, dodaj tarty parmezan i wymieszaj. (Pycha!)

5. Naczynie żaroodporne wysmaruj cienko olejem. Na dno wyłóż równo mieszankę mięsną i pokryj warstwą ziemniaków (Ja użyłam szprycki, ponieważ powierzchnia jest bardziej chrupiąca, ale można ziemniaki zwyczajnie rozłożyć równo łyżką).

6. Piecz bez przykrycia przez 35 minut w temperaturze 210*C, aż wierzch się ze złoci. Pozostaw jeszcze przez 15 minut, aby zapiekanka "odpoczęła" i podawaj posypaną pietruszką.
Zapiekanka pasterska czyli Shepherd's Pie
Po zeszkleniu cebuli, dodajmy jagnięcinę i smażymy.
Zapiekanka pasterska czyli Shepherd's Pie
Następnie dodajemy przyprawy i groszek z marchewką.
Zapiekanka pasterska czyli Shepherd's Pie
Ziemniaki gotujemy, robimy puree i mieszamy z parmezanem.
Zapiekanka pasterska czyli Shepherd's Pie
Mięso równo układamy w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekanka pasterska czyli Shepherd's Pie
Mielone pokrywamy warstwą ziemniaków.
Zapiekanka pasterska czyli Shepherd's Pie
Zapiekanka pasterska czyli Shepherd's Pie
Placek zapiekamy na złoto.
Zapiekanka pasterska czyli Shepherd's Pie