Sposób przygotowania:
Zapiekanka pasterska czyli Shepherd's Pie
1. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj mielone i smaż, mieszając aż mięso zmieni kolor. W międzyczasie dodaj pietruszkę, rozmaryn, tymianek, lubczyk, sól i pieprz.
2. Dodaj Worcestershire sos oraz czosnek i smaż kolejną minutę. Teraz posyp całość mąką i dodaj koncentrat i mieszaj aby z maki nie powstały grudki.
3. Dodaj bulion, groszek z marchewką, zagotuj i podduś 5 minut na małym ogniu. Odstaw na bok.
4. Ziemniaki ugotuj i odcedź. Dodaj do nich masło, kremówkę, czosnek sól i pieprz. Rozgnieć na gładkie puree, dodaj tarty parmezan i wymieszaj. (Pycha!)
5. Naczynie żaroodporne wysmaruj cienko olejem. Na dno wyłóż równo mieszankę mięsną i pokryj warstwą ziemniaków (Ja użyłam szprycki, ponieważ powierzchnia jest bardziej chrupiąca, ale można ziemniaki zwyczajnie rozłożyć równo łyżką).
6. Piecz bez przykrycia przez 35 minut w temperaturze 210*C, aż wierzch się ze złoci. Pozostaw jeszcze przez 15 minut, aby zapiekanka "odpoczęła" i podawaj posypaną pietruszką.
2. Dodaj Worcestershire sos oraz czosnek i smaż kolejną minutę. Teraz posyp całość mąką i dodaj koncentrat i mieszaj aby z maki nie powstały grudki.
3. Dodaj bulion, groszek z marchewką, zagotuj i podduś 5 minut na małym ogniu. Odstaw na bok.
4. Ziemniaki ugotuj i odcedź. Dodaj do nich masło, kremówkę, czosnek sól i pieprz. Rozgnieć na gładkie puree, dodaj tarty parmezan i wymieszaj. (Pycha!)
5. Naczynie żaroodporne wysmaruj cienko olejem. Na dno wyłóż równo mieszankę mięsną i pokryj warstwą ziemniaków (Ja użyłam szprycki, ponieważ powierzchnia jest bardziej chrupiąca, ale można ziemniaki zwyczajnie rozłożyć równo łyżką).
6. Piecz bez przykrycia przez 35 minut w temperaturze 210*C, aż wierzch się ze złoci. Pozostaw jeszcze przez 15 minut, aby zapiekanka "odpoczęła" i podawaj posypaną pietruszką.