WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kurczak w maślanym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje ulubione danie kuchni indyjskiej. Niezwykle aromatyczny i pełen smaków sos na bazie masła, pomidorów i mleczka kokosowego z kawałkami kurczaka.

Kurczak w maślanym sosie

Składniki:

Kurczak w maślanym sosie

Kurczak i marynata

Sos

  • 1 cebula
  • 50 dag masła
  • 1 łyżka garam masala
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy, kminu rzymskiego, pieprzu cayenne
  • szczypta chili
  • 400 g pulpy pomidorowej
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Kurczak w maślanym sosie

Mięso

Kurczak w maślanym sosie
Pierś z kurczaka kroimy w dość spore kawałki.

Pierś z kurczaka oczyszczamy i osuszamy. Kroimy w dość spore kawałki i przekładamy do miski.

Marynata

Kurczak w maślanym sosie
Kurczaka nie marynujemy dłużej niż 2-3 godz.

Jogurt grecki mieszamy z sokiem z cytryny, startym imbirem i czosnkiem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Obtaczamy w marynacie kawałki kurczaka i odstawiamy na 2-3 godziny do zamarynowania.

Sos

Kurczak w maślanym sosie
Składniki na sos zagotowujemy razem w garnku.

W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekaną drobno cebulę i przyprawy. Chwilę podsmażamy i wlewamy pulpę pomidorową.

Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy.

Gotowanie

Kurczak w maślanym sosie
Podpieczonego kurczaka wrzucamy do sosu.

Pierś z kurczaka podsmażamy chwilę na bardzo gorącej patelni bez tłuszczu, nie mieszając, by trochę się przypiekł i wrzucamy do sosu.

Gotujemy razem kilkanaście minut.