renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 543]

Zupa z lanym ciastem i mięsem z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta zupa na rosołku ze skrzydła indyka, z dużą ilością lubczyku i z lanym ciastem. Moja rodzinka lubi takie zupki.

Zupa z lanym ciastem i mięsem z indyka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z lanym ciastem i mięsem z indyka

 

  • 1 skrzydło z indyka
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • duża gałązka lubczyku
  • 1 jajko + mąka do lanego ciasta
  • zielona cebulka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z lanym ciastem i mięsem z indyka

Etap 1

Zupa z lanym ciastem i mięsem z indyka
Do wywaru po gotowaniu indyka wrzucić warzywa.

W garnku pogotować w wodzie udo z indyka tak aż będzie mięso miękkie, wyciągnąć je. Do wywaru wrzucić pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler, zagotować, lekko posolić.

Etap 2

Zupa z lanym ciastem i mięsem z indyka
Do wywaru wrzucić pokrojony lubczyk, zagotować.

Następnie dodać lubczyk, gotować jeszcze około 10 minut.

Etap 3

Zupa z lanym ciastem i mięsem z indyka
W kubku umieścić jajko i wymieszać z kilkoma łyżkami mąki.

W kubku z jaja i maki przygotować ciasto na "lane kluski".

Etap 4

Zupa z lanym ciastem i mięsem z indyka
Następnie należy do zupy dodawać ciasto, tak by powstały lane kluski.

Do zupy dodawać łyżką małe porcje ciasta, tak aby powstały lane kluski.

Etap 5

Zupa z lanym ciastem i mięsem z indyka
Na koniec zupę doprawić do smaku, posypać cebulką.

Na koniec dodać mięso z ugotowanego skrzydła indyka, doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać siekaną cebulką.

Tagi:

obiad zupa