paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Zupa koperkowa z lanymi kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa koperkowa zabielona śmietaną, z dodatkiem lanych kluseczek. Jest lekka i naprawdę bardzo smaczna.

Zupa koperkowa z lanymi kluskami

Składniki:

Zupa koperkowa z lanymi kluskami

 

Lane kluski

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z lanymi kluskami
Udko myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy listki laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Gotujemy. PO 10 minutach dodajemy pokrojone warzywa ( ja marchew i por pokroiłam w plasterki a pietruszkę i seler w większe kawałki. ) Gotujemy do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie.

Doprawiam pieprzem i solą. Koperek siekam dość drobno.

Na patelni rozpuszczam masło i przesmażam na nim koperek przez 1-2 minuty. Następnie zawartość patelni przekładam do garnka z zupą. Chwilkę gotuję.

Do miseczki nakładam śmietanę, dolewam do niej trochę gorącej zupy i dokładnie mieszam, a następnie przelewam do zupy.

Przygotowujemy lane kluski, w tym celu roztrzepuję widelcem jajka i dosypuję mąkę, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli wyjdzie za gęste można dolać troszkę zimnej wody.

Lane kluski gotuję w osobnym garnku. Na osoloną wrzącą wodę wlewam powoli ciasto, a potem gotuję ok 1 min. Gotowe kluski odlewam i przekładam do garnka z zupą.

Zupa gotowa. Smacznego :)