Sposób przygotowania:
Zupa koperkowa z lanymi kluskami
Udko myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy listki laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Gotujemy. PO 10 minutach dodajemy pokrojone warzywa ( ja marchew i por pokroiłam w plasterki a pietruszkę i seler w większe kawałki. ) Gotujemy do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie.
Doprawiam pieprzem i solą. Koperek siekam dość drobno.
Na patelni rozpuszczam masło i przesmażam na nim koperek przez 1-2 minuty. Następnie zawartość patelni przekładam do garnka z zupą. Chwilkę gotuję.
Do miseczki nakładam śmietanę, dolewam do niej trochę gorącej zupy i dokładnie mieszam, a następnie przelewam do zupy.
Przygotowujemy lane kluski, w tym celu roztrzepuję widelcem jajka i dosypuję mąkę, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli wyjdzie za gęste można dolać troszkę zimnej wody.
Lane kluski gotuję w osobnym garnku. Na osoloną wrzącą wodę wlewam powoli ciasto, a potem gotuję ok 1 min. Gotowe kluski odlewam i przekładam do garnka z zupą.
Zupa gotowa. Smacznego :)
Doprawiam pieprzem i solą. Koperek siekam dość drobno.
Na patelni rozpuszczam masło i przesmażam na nim koperek przez 1-2 minuty. Następnie zawartość patelni przekładam do garnka z zupą. Chwilkę gotuję.
Do miseczki nakładam śmietanę, dolewam do niej trochę gorącej zupy i dokładnie mieszam, a następnie przelewam do zupy.
Przygotowujemy lane kluski, w tym celu roztrzepuję widelcem jajka i dosypuję mąkę, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli wyjdzie za gęste można dolać troszkę zimnej wody.
Lane kluski gotuję w osobnym garnku. Na osoloną wrzącą wodę wlewam powoli ciasto, a potem gotuję ok 1 min. Gotowe kluski odlewam i przekładam do garnka z zupą.
Zupa gotowa. Smacznego :)