Sposób przygotowania:
Tradycyjna zupa pomidorowa
1. Warzywa (według upodobań) gotować w bulionie. Wywar przecedzić, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić solą i przyprawa uniwersalną do zup. Śmietanę dokładnie wymieszać z wodą i mąką, wlać do zupy i doprowadzić do wrzenia. Zupę gotować na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut.
2. Lane kluski: jajko ubić z mąką, gdy powstaną pęcherzyki powietrza, ciasto jest gotowe. Musi ono mieć konsystencję lejącą, ale nie może być zbyt rzadkie. 3. Na gotującą się zupę wlewać cienką strużką lane kluski.
2. Lane kluski: jajko ubić z mąką, gdy powstaną pęcherzyki powietrza, ciasto jest gotowe. Musi ono mieć konsystencję lejącą, ale nie może być zbyt rzadkie. 3. Na gotującą się zupę wlewać cienką strużką lane kluski.