kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Tradycyjna zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa jest bardzo prosta w wykonaniu, a smakuje wybornie. Bez zbędnych udziwnień, zupa smakuje jak u mamy :)

Tradycyjna zupa pomidorowa

Składniki:

Tradycyjna zupa pomidorowa

 

  • zupa:
  • 1,5 l bulionu
  • włoszczyzna
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół szklanki śmietany 12 %
  • 1/2 łyżki mąki
  • przyprawy według uznania

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjna zupa pomidorowa
1. Warzywa (według upodobań) gotować w bulionie. Wywar przecedzić, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić solą i przyprawa uniwersalną do zup. Śmietanę dokładnie wymieszać z wodą i mąką, wlać do zupy i doprowadzić do wrzenia. Zupę gotować na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut.

2. Lane kluski: jajko ubić z mąką, gdy powstaną pęcherzyki powietrza, ciasto jest gotowe. Musi ono mieć konsystencję lejącą, ale nie może być zbyt rzadkie. 3. Na gotującą się zupę wlewać cienką strużką lane kluski.

Tagi:

pomidory