Sposób przygotowania:
Zupa z makaronem i soczewicą
Najpierw gotujemy wywar. Do garnka z wodą wrzucamy porcje rosołowe oraz wszystkie oczyszczone i pokrojone warzywa, zieleninę i przyprawy. Wywar gotujemy 20-30min.Następnie odcedzamy przez durszlak wywar do innego garnka. Z warzyw wybieramy tylko marchewkę i ewentualnie pietruszkę korzeń jak ktoś lubi i wrzucamy do wywaru w drugim garnku. Odstawiamy na kuchenkę z małym palnikiem i podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie na patelni podsmażamy (bez tłuszczu) pokrojoną w kostkę kiełbasę wraz z cebulą (można dodać czosnek). na patelnię wlewamy trochę wywaru i wsypujemy makaron. chwilę to tak dusimy aby cały makaron się pokrył i lekko zmiękł. Smażymy to 4-5 min. Następnie dodajemy do gotującego się ciągle wywaru na małym palniku. Gotujemy 15min.Soczewicę gotujemy w osobnym garnku według zaleceń na opakowaniu. I odsączamy ją. Kiedy makaron jest już miękki tak jak chcemy dodajemy do zupy soczewicę (dodajemy ją na sam koniec bo ona jest już ugotowana a nie chcemy rozgotować). Taką zupę z soczewicą gotujemy jeszcze 2-3 min.GOTOWE!!