Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa z marynowanymi buraczkami i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczna, lekka, szybka w przygotowaniu zupa z marynowanymi buraczkami ćwikłowymi i kukurydzą z puszki...

Zupa z marynowanymi buraczkami i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z marynowanymi buraczkami i kukurydzą

 

  • 10 dkg pora
  • olej do smażenia
  • 2 średnie marchewki
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 20 dkg buraczków ćwikłowych marynowanych w całości
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • natka pietruszki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa z marynowanymi buraczkami i kukurydzą
Por (użyłam ciemnej części) oczyścić, drobno pokroić, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki, dodać do pora. Podsmażać razem ok. 2 minuty, co chwilę mieszając. Wlać bulion, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Odsączone buraczki pokroić na mniejsze kawałki, dodać razem z odsączoną kukurydzą do zupy. Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Podawać z posiekaną natką pietruszki. 
Zupa z marynowanymi buraczkami i kukurydzą
Oczyszczony i pokrojony por zeszklony na oleju.
Zupa z marynowanymi buraczkami i kukurydzą
Obrana i pokrojona marchewka dodana do pora.
Zupa z marynowanymi buraczkami i kukurydzą
Obrane umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupa z marynowanymi buraczkami i kukurydzą
Pokrojone marynowane buraczki dodane razem z kukurydzą do gotującej się zupy.