katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Zupa z maślakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Szybka i smaczna zupa można do niej wykorzystać mięso z rosołu i pozostały od obiadu rosół. Podsmażone grzyby mają swój wspaniały smak i aromat.

Zupa z maślakami

Składniki:

Zupa z maślakami

 

  • udka kurczaka 3 szt
  • pałki kurczaka 3 szt
  • marchew 1 szt
  • por 1/3 szt
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • maślaki ok 3 garści
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Zupa z maślakami
Mięso myjemy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy obrana marchew i troszkę solimy. Por oczyszczamy i płuczemy razem z natką, dodajemy do mięsa. Gotujemy do miękkości mięsa. Mięso i warzywa wyjmujemy. Mięso przestudzamy i obieramy z kości. Kroimy i wrzucamy do rosołu.

Grzyby obieramy, duże kroimy a małe w całości dość mocno podsmażamy na rozgrzanym maśle. Wrzucamy do zupy, doprawiamy majerankiem i przyprawami do smaku i przez chwilę razem gotujemy.

Zupę można zagęścić.