kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Polędwica z kurkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosty przepis na wykwintny obiad. Delikatne mięso, wyraziste kurki i śmietankowy sos trzy elementy, które gwarantują pyszny posiłek.

Polędwica z kurkami

Składniki:

Polędwica z kurkami

podstawowe

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 400g)
  • 300 g kurek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Jedna duża biała cebula
  • kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie bulion)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Polędwica z kurkami
Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i majerankiem.

W szerokim garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać przygotowane polędwiczki i podsmażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Następnie wyciągnąć mięso na talerz a na tłuszczu ze smażenia polędwiczek oraz reszcie masła klarowanego zeszklić posiekaną w piórka cebulę. Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino lub bulion i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu. Dodać śmietankę i zagotować.

Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty.

Polędwiczki podawać w towarzystwie ulubionych warzyw i pieczonych ziemniaczków.