Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa pod czepcem
1. Grzyby moczymy w wodzie przez około 10 minut. Po tym czasie grzyby wraz z wodą gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
2. Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy posiekaną natkę i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż do zeszklenia cebuli
3. Dodajemy śmietanę i bardzo często mieszając gotujemy przez 10 minut
4. Do gotującej się śmietany dodajemy wywar spod grzybów, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez
5 min. Dodajemy namoczone grzyby. 5. Zupę przelewamy do żaroodpornych bulionetek. Z ciasta francuskiego wykrawamy koła. Kawałkami ciasta nakrywamy naczynia z zupą.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem
6. Pieczemy w 180 stopniach (góra) do uzyskania złotego koloru.
2. Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy posiekaną natkę i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż do zeszklenia cebuli
3. Dodajemy śmietanę i bardzo często mieszając gotujemy przez 10 minut
4. Do gotującej się śmietany dodajemy wywar spod grzybów, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez
5 min. Dodajemy namoczone grzyby. 5. Zupę przelewamy do żaroodpornych bulionetek. Z ciasta francuskiego wykrawamy koła. Kawałkami ciasta nakrywamy naczynia z zupą.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem
6. Pieczemy w 180 stopniach (góra) do uzyskania złotego koloru.