kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zupa z mięsem mielonym, dynią i jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W tej zupie jest wszystko: smaki, kolory, aromaty i rożne tekstury składników. Korzenne warzywa, chude mięso z indyka oraz sadzone jajko powodują, że zupa jest nie tylko pyszna ale też i pożywna.

Zupa z mięsem mielonym, dynią i jajkiem

Składniki:

Zupa z mięsem mielonym, dynią i jajkiem

podstawowe

  • 20 g oliwy spod suszonych pomidorów
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • strąk czerwonej papryki
  • około 700 g dyni Hokkaido
  • około 2 l bulionu warzywnego
  • 100 g groszku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano

 

  • do podanie:
  • jajko sadzone

Sposób przygotowania:

Zupa z mięsem mielonym, dynią i jajkiem
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę pomidorową i przesmażamy na niej mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz paprykami i ziołami. Dodajemy posiekamy w plasterki czosnek oraz poszatkowaną cebulę. Przesmażamy aż się zeszkli. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy do mięsa i razem przesmażamy. Paprykę i dynię myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, dokładamy do garnka. Podlewamy taką ilością bulionu aby przykryła warzywa i gotujemy do miękkości.

Pod koniec gotowania dodajemy groszek oraz posiekane suszone pomidory. Gotujemy jeszcze 3-5 minut.

Całość doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz paprykami i ziołami.

Zupę serwujemy z jajkiem sadzonym.