anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa z młodej botwinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Obowiązkowa zupa na początku lata. Tradycyjna i szybka do zrobienia, odpowiednia na obiad w ciepły, słoneczny dzień.

Zupa z młodej botwinki

Składniki:

Zupa z młodej botwinki

 

  • botwinka wraz z buraczkami – 1 pęczek
  • młoda marchewka – 1 szt.
  • młoda pietruszka – 1 szt.
  • mała cebula – 1 szt.
  • bulion drobiowy – 1,5 l
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • śmietana do zupy – 1/2 szk.
  • olej rzepakowy - 1 łyżka
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

 

  • DO PODANIA:

 

  • natka pietruszki
  • jajka na twardo

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej botwinki
Do garnka wlać olej i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Warzywa obrać i umyć. Buraczki, marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kosteczkę, a liście i łodygi botwinki pokroić na drobne kawałki. Wszystko przełożyć do garnka, wlać bulion i zagotować. Następnie gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać śmietanę i zagotować zupę. Garnek z zupą zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i wymieszać. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

jajko zupa jajka