madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Jarzynowa z botwinką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna rozgrzewająca zupa jarzynowa z młodej botwinki, zachwyca smakiem i wyglądem. Jak dla mnie znakomity obiad mimo że wydaje si,ę mało treściwy.

Jarzynowa z botwinką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarzynowa z botwinką

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowa z botwinką
Obieramy marchew i pietruszkę, a następnie kroimy w półplasterki. Oczyszczony por w plasterki, a seler w drobną kosteczkę. Mieszamy rozdrobnione warzywa i wkładamy do garnka, zalewamy wodą dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz kostki rosołowe i przyprawę kucharek. Całość gotujemy kilkanaście minut. W tym czasie siekamy drobno liście botwinki a buraczki kroimy w kostkę dodajemy do garnka razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany koperek. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy pół szklanki wywaru i mieszamy ze śmietanką. Wlewamy do zupy i zagotowujemy. Całość doprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
Jarzynowa z botwinką
Obrane warzywa kroimy na plasterki i w kostkę
Jarzynowa z botwinką
Zalewamy warzywa wodą i dodajemy przyprawy
Jarzynowa z botwinką
Siekamy liście botwinki a buraczki kroimy w kostkę
Jarzynowa z botwinką
Pół szklanki wywaru mieszamy ze słodką śmietanką

Tagi:

przyprawy