jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zupa z piersi kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zupa z piersi kurczaka to bardzo dietetyczna, ekspresowa zupa bez soli. Jest idealna dla osób na diecie bezsolnej lub dbających o linię.

Zupa z piersi kurczaka

Składniki:

Zupa z piersi kurczaka

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa z piersi kurczaka
Zagotowujemy 1 litr wody mineralnej niegazowanej (lub zwykłej) w garnku. Kroimy kurczaka w drobną kostkę. Obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę nacinamy po bokach tak, by po przecięciu w plasterki powstały kwiatki.

Kroimy selera i wycięte paseczki drobno, a pietruszkę i marchew w plasterki. Do gotującej się wody wsypujemy kurczaka, a po chwili warzywa i jedną całą papryczkę.

Siekamy drobno imbir i dodajemy do zupy. Dodajemy oliwę i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

Sprawdzamy, czy mięso i warzywa są miękkie, wyjmujemy papryczkę, której ostrość przenikneła do zupy, dodajemy pietruszkę.

Zupę podajemy na gorąco.