Sposób przygotowania:
Mulligatawny - zupa z curry
Z piersi kurczaka, cebuli i włoszczyzny ugotować bulion, dodając kostkę warzywną. Po ugotowaniumięso wyjąć i pokroić na paseczki, a cebulę i włoszczyznę wyrzucić. pozostawić bulion aż do zastygnięcia tłuszczu. Następnie zdjąć tłuszcz z zpowierzchni wywaru, a bulion dokładnie przcedzić. Cebulę posiekać i zrumienić ją na maśle w dużym garnku. Jabłka pokrajać w grubą kostkę i dorzucić do garnka. Całość dusić przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dosypać mąkę i całość wymieszać, doprawiając pieprzem, curry, kurkumą i kolendrą. Przecedzony bulion wlać do garnka, wszystko wymieszać i gotować 15 min na małym ogniu. Dodać mięso z piersi kurczaka i po 5 min gotowania wlać śmietanę. Całość jeszcze raz wymieszać i podgrzewać 2-3 min.