Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zupa z piersią z kurczaka gotowana na winie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo szybka w zrobieniu zupa. Coś oryginalnego. Wino nadaje temu daniu charakterystyczny smak. Polecam.

Zupa z piersią z kurczaka gotowana na winie

Składniki:

Zupa z piersią z kurczaka gotowana na winie

 

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 40 dag pieczarek
  • słoik koncentratu pomidorowego (19 dag)
  • 1,5 l. bulionu
  • szklanka białego wina półwytrawnego
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa z piersią z kurczaka gotowana na winie
Pokrojone w kostkę piersi z kurczaka obsypujemy przyprawą do kurczaka i mąką. Smażymy na rumiano. Wkładamy do garnka. Dusimy na patelni do miękkości cebulę (piórka) i pieczarki (plasterki). Dodajemy do mięsa i zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Solimy i pieprzymy do smaku.

Gotujemy przez 10 minut. Wlewamy wino. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.