Sposób przygotowania:
Zupa ostro-kwaśna z kurczakiem
Piersi pokroić na paski. Na patelni rozgrzać olej arachidowy i je przesmażyć na złoty kolor. Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Czosnek, cebulki, trawę cytrynową, papryczkę chilli drobno posiekać. Imbir zetrzeć. Marchewkę pokroić w zapałkę, a kapustę pekińską drobno poszarpać. Wszystko wrzucić na patelnię z łyżką oleju i smażyć mieszając przez 2 minuty. Wlać bulion, dodać grzyby mun i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Do bulionu dodać paski kurczaka i gotować 5 minut. Doprawić sosem rybnym, olejem sezamowym i sosem sojowym. Na koniec dodać suchy makaron odczekać na 2 minuty aż zmięknie w zupie. Można jeszcze doprawić sokiem z limonki.Wlać na talerze, posypać posiekaną zieloną częścią dymki.
bernika