Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Zupa z podrobami i zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa dla dużych i małych smakoszy, delikatnie doprawiona, na domowym bulionie - wykorzystałem gotowy groszek z puszki, ale można użyć także świeżego.

Zupa z podrobami i zielonym groszkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z podrobami i zielonym groszkiem

 

  • 360 g serc drobiowych (waga po obraniu)
  • 200 g żołądków drobiowych (waga po obraniu)
  • 1 marchewka (pokroić w kostkę)
  • kawałek selera (korzeń / pokroić w kostkę)
  • kawałek pietruszki (korzeń / pokroić w kostkę)
  • kawałek pora (pokroić w półplastry)
  • 120 g drobnego makaronu (gwiazdki)
  • 1 puszka zielonego groszku (250 g)
  • 3 płaskie łyżki jarzynki (przyprawa)
  • kubek jogurtu naturalnego (150 g)
  • 2 łyżki koperku (posiekać)

Sposób przygotowania:

Zupa z podrobami i zielonym groszkiem
► Żołądki drobiowe oczyścić z tłuszczu i błonek. Serduszka naciąć wzdłuż do połowy, oczyścić ze skrzepów krwi, żył i zbędnego tłuszczu. Wpierw przez 5 minut pogotować żołądki, zebrać pianę i wywar wylać. Ponownie lekko podgrzać wodę w garnku, włożyć żołądki i serduszka i zagotować, zebrać pianę (nie będzie jej dużo). Do gotującego się wywaru włożyć marchewkę, pietruszkę, seler, por i przyprawić przyprawą (jarzynką).

►Zupę pzykryć i gotować na małym ogniu do miekkości serc i żołądków. Pod koniec dodać makaron i gotować jeszcze przez około 8 minut. Teraz dodać groszek, osobno wymieszać jogurt z goracym wywarem, wlać do zupy i zagotować. Na koniec do zupy domieszać koperek.
Zupa z podrobami i zielonym groszkiem
Wpierw przez 5 minut pogotować żołądki, zebrać pianę i wywar wylać. Ponownie lekko podgrzać wodę w garnku, włożyć żołądki i serduszka i zagotować - pianę zebrać.
Zupa z podrobami i zielonym groszkiem
Żołądki drobiowe oczyścić z tłuszczu i błonek - serduszka naciąć wzdłuż do połowy, oczyścić ze skrzepów krwi, żył i zbędnego tłuszczu.