Sposób przygotowania:
Pyszna zupa szczawiowa z sadzonym jajkiem
Skrzydełka kurczaka ugotować do miękkości z zielem angielskim, liściem laurowym, kucharkiem, miękkie wyjąć z wywaru. Do wywaru wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, gotować do miękkości ziemniaków.
Szczaw dobrze opłukać pod zimną wodą, drobno pokroić razem z ogonkami, wsypać do wywaru, dodać pieprz mielony, gałkę muszkatołową, sól, gotować z 5 minut.
Mleko, śmietanę, mąkę wymieszać i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Na stopione masło na patelni wbić jajko, dodać sól, pieprz i usmażyć jajko sadzone z lekko ściętym żółtkiem.
Wlać do talerza porcję zupy i na wierzch zupy położyć jajko sadzone.
Szczaw dobrze opłukać pod zimną wodą, drobno pokroić razem z ogonkami, wsypać do wywaru, dodać pieprz mielony, gałkę muszkatołową, sól, gotować z 5 minut.
Mleko, śmietanę, mąkę wymieszać i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Na stopione masło na patelni wbić jajko, dodać sól, pieprz i usmażyć jajko sadzone z lekko ściętym żółtkiem.
Wlać do talerza porcję zupy i na wierzch zupy położyć jajko sadzone.