Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 213]

Polewka z prośnianek z żołądkami drobiowymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa która zaskakuje swą prostotą i smakiem. Aromatyczny i rozgrzewający, pachnący przyprawami wywar z grzybów z dodatkiem żołądków drobiowych i marchewki. Możemy go nazwać polewką czy też rosołem.

Polewka z prośnianek z żołądkami drobiowymi

Składniki:

Polewka z prośnianek z żołądkami drobiowymi

 

Sposób przygotowania:

Polewka z prośnianek z żołądkami drobiowymi
Grzyby dokładnie oczyścić- najlepiej za pomocą małej szczoteczki.

Zalać wodą z dodatkiem soli i octu, odstawić na 15 min, po tym czasie przepłukać parokrotnie.

Większe prośnianki przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości, zalać ok. 2,5 l. wody, dodać ziele angielskie , pieprz w ziarnach oraz liście laurowe.

Gotować na minimalnym gazie przez 1,5 godz. Polewka ma tylko pyrkać.

Do garnka dołożyć opłukane żołądki drobiowe, gotować do ich miękkości.

Zupę doprawić solą i pieprzem.

Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

Tagi:

danie potrawka