Sposób przygotowania:
Zupa z żołądków drobiowych
Żołądki dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do garnka, zalać 2 litrami wody ( w trakcie gotowania sporo się wygotuje), dodać połamanego na małe kawałeczki grzybka, liście laurowe, ziele angielskie oraz drobno pokrojoną cebulę, przykryć i powoli gotować 1,5 -2 godzin ( mięso na być miękkie )
Kiedy żołądki zmiękną, ale jeszcze troszkę są twardawe, dodajemy por pokrojony w paseczki, seler w kostkę oraz marchew w kostkę lub plasterki, dosypujemy 2 łyżeczki jarzynki i 1/4 łyżeczki pieprzu i gotujemy kolejne 40 minut w tym czasie mięso dojdzie, a warzywa zmiękną. Gdyby w trakcie gotowania wygotowało się za dużo płynu to na tym etapie dolewamy jego odpowiednia ilość ( zupa ma być gęsta), dodajemy koncentrat pomidorowy.
Na patelni stopić masło i zrumienić na nim mąkę, przygotowaną zasmażkę podlać kilkoma łyżkami zupy i po wymieszaniu dolać do garnka, doprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem i drobno posiekanym czosnkiem.
Całość gotować kilka minut, aż smaki się połączą.
Kiedy żołądki zmiękną, ale jeszcze troszkę są twardawe, dodajemy por pokrojony w paseczki, seler w kostkę oraz marchew w kostkę lub plasterki, dosypujemy 2 łyżeczki jarzynki i 1/4 łyżeczki pieprzu i gotujemy kolejne 40 minut w tym czasie mięso dojdzie, a warzywa zmiękną. Gdyby w trakcie gotowania wygotowało się za dużo płynu to na tym etapie dolewamy jego odpowiednia ilość ( zupa ma być gęsta), dodajemy koncentrat pomidorowy.
Na patelni stopić masło i zrumienić na nim mąkę, przygotowaną zasmażkę podlać kilkoma łyżkami zupy i po wymieszaniu dolać do garnka, doprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem i drobno posiekanym czosnkiem.
Całość gotować kilka minut, aż smaki się połączą.
zbysiowa