kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 698]

Zupa z pora i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszną i rozgrzewającą zupę z porem i warzywami. Doda nam sił i energii w chłodne dni. Polecam.

Zupa z pora i marchewki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z pora i marchewki

 

  • 4 szkl wody
  • 30 dag schabu z kością
  • 3 średnie marchewki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 średni por - biała część
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do zup
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa z pora i marchewki
Do garnka wylewamy wodę, zagotowujemy. Mięso myjemy i wkładamy do gotującej się wody. W międzyczasie marchew obieramy i myjemy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do wywaru.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kistkę. Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą wodą, odciskamy nadmiar wody i kroimy w półplasterki. Dodajemy razem z ziemniakami do garnka.

Gotujemy do miękkości. Natkę pietruszki kroimy na drobno i posypujemy zupę przed podaniem.
Zupa z pora i marchewki
Do gotującego się mięsa, dokładamy pokrojoną marchewkę.
Zupa z pora i marchewki
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę.
Zupa z pora i marchewki
Do gotującej się zupy dodajemy pokrojony por.
Zupa z pora i marchewki
Umutą natkę pietruszki kroimy na drobniutko.