BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1079]

Grzybowa na mięsie z ugotowanym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pełna smakowitego aromatu, pyszna zupa grzybowa tym razem z ugotowanym ryżem. Zupa smakowała równie dobrze jak z ziemniakami i szybko znikała z talerza.

Grzybowa na mięsie z ugotowanym ryżem

Składniki:

Grzybowa na mięsie z ugotowanym ryżem

 

  • ryż ugotowany 2 woreczki,
  • grzyby ( podgrzybki) 600 g,
  • woda około 2 litrów,
  • mięso rosołowe 300 g,
  • szyja indycza 1 szt,
  • kostka rosołowa 1 szt,
  • marchewka 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • kawałek selera,
  • cebula 1 szt,
  • masło klarowne 3 łyżki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • liście laurowe 2,
  • ziele angielskie 3 -4 ziarenka,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • śmietana 30 % 200 ml,

Sposób przygotowania:

Grzybowa na mięsie z ugotowanym ryżem
Mięso dokładnie płuczemy, myjemy wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą doprowadzając do wrzenia,ściągamy szumowiny dodajemy obrane warzywa.

Obrane, oczyszczone grzyby podsmażamy na maśle z dodatkiem obranej pokrojonej cebuli.

Po podsmażeniu grzyby dodajemy do rosołu.

Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy, kostkę rosołową, ziele angielskie oraz listek laurowy.

Gotujemy jeszcze około 15 - 20 minut, dodajemy wcześniej ugotowany ryż. (ryż ugotowany według opisu na opakowaniu)

Gotujemy jeszcze chwile, następnie zupę zaprawiamy śmietaną 30 %.

Doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną, w razie potrzeby solą i pieprzem.