Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa pieczarkowa z porem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna zupka pieczarkowa w wersji z porem i ryżem, zabielana śmietaną, podana z posiekaną natką pietruszki.

Zupa pieczarkowa z porem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa z porem i ryżem

 

  • udka z kurczaka 1 szt
  • marchewka duża 1 szt
  • seler korzeniowy 1/2 szt
  • por 1/2 szt
  • liście laurowe 2 szt
  • ryż 100 gram
  • śmietana 12% 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z porem i ryżem
Nastawiamy wodę, solimy. Gdy się zagotuje, wrzucamy oczyszczone udko z kurczaka oraz liście laurowe i gotujemy wywar przez około pół godziny.

W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę marchewkę oraz selera. Pora kroimy w dość cienkie plasterki. Wrzucamy warzywa do zupy oraz ryż i gotujemy przez około 10 minut.

Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w plasterki pieczarki . Gotujemy jeszcze 5 minut. Zabielamy zupę śmietaną i doprowadzamy do wrzenia.

Doprawiamy do smaku, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i podajemy.
Zupa pieczarkowa z porem i ryżem
Udko myjemy i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.
Zupa pieczarkowa z porem i ryżem
Selera i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Pora oczyszczamy i kroimy na plasterki.
Zupa pieczarkowa z porem i ryżem
Dodajemy czyszczone i pokrojone na kawałki pieczarki.
Zupa pieczarkowa z porem i ryżem
Zabielamy zupę śmietaną i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku.

Tagi:

zupa