thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Zupa z pora z serkiem i mięsem mielonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa z pora z serkiem topionym, mielonym mięsem i ziołami

Zupa z pora z serkiem i mięsem mielonym

Składniki:

Zupa z pora z serkiem i mięsem mielonym

 

  • 30 dag mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 duży por/ biała część (ok. 300 g)
  • 2 szalotki
  • kilka małych marchewek
  • oliwa
  • serek topiony śmietankowy 100g
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
  • sól
  • świeże zioła, np. natka pietruszki, oregano, listki tymianku
  • Do podania:
  • grzanki ziołowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z pora z serkiem i mięsem mielonym
Mięso podsmażyć na łyżce oliwy, tak by straciło kolor surowizny - kilka minut na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na miseczkę odsączając z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni, na 2 - 3 łyżkach oliwy podsmażyć mieszając pokrojony w krążki por i posiekane szalotki, podlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i dusić dalej ok 10 minut. Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dodać małe marchewki i gotować ok. 20 minut. Odmierzyć szklankę wywaru, wlać do plastikowego pojemnika i zmiksować wraz kostką serka topionego, do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej barwy, dodać śmietankę - całość wlać do zupy, wymieszać. Mięso także można przełożyć już do garnka. Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i gałka muszkatołową - szczypta wystarczy. Na talerzach przybrać zieleniną (na zdj. listki oregano). Podawać z grzankami z pszennej bułki. Zupę można także zmiksować (bez marchewek), a potem dodać mięso. Można też zagęścić łyżką mąki, ale zupa bez tego jest już kaloryczna.