bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 180]

Zupa z rabarbaru na jogurcie z cukrem trzcinowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupka z rabarbaru z lanymi kluseczkami na jogurcie naturalnym i z cukrem brązowym trzcinowym. Pamiętam ją jeszcze z dzieciństwa.

Zupa z rabarbaru na jogurcie z cukrem trzcinowym

Składniki:

Zupa z rabarbaru na jogurcie z cukrem trzcinowym

Zupa:

  • 2 litry wody
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru brązowego trzcinowego

Lane kluseczki:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zupa z rabarbaru na jogurcie z cukrem trzcinowym
Wodę wlewamy do garnka żeby się zagotowała. Wrzucamy do niej obrany i pokrojony rabarbar, dodajemy cukier trzcinowy i gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut.

Następnie z jajek i mąki robimy lane ciasto i wlewamy cieniutko łyżką, żeby zrobiły się małe kluseczki.

Jak zakipi zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt naturalny .

Jak zupa za mało słodka to można dodać jeszcze cukru wedle uznania.